Blog

De Experimentele Afdeling

8 mei 2024 - Tot 19 mei kunnen bezoekers nog genieten van de tentoonstelling ´Picasso. Magisch Keramist´ in het Royal Delft Museum. Picasso kan gezien worden als één van de eerste westerse kunstenaars die zijn vrije schilderkunst probeert te vertalen naar vormen in keramiek. En het werk van Picasso heeft na de Tweede Wereldoorlog zichtbaar invloed op andere keramiekkunstenaars. Zo ook bij De Porceleyne Fles. In deze blog aandacht voor de kunstkeramiek van de zogenaamde Experimentele Afdeling.

Lees meer

Wist jij dit over het Meisje met de Parel?

2 april 2024 - Het is met zekerheid hét beroemdste schilderij van Johannes Vermeer: het Meisje met de Parel. Geschilderd rondom 1665 kent dit wereldberoemde kunstwerk enkele verhalen die wellicht minder bekend zijn. Lees hier de verhalen achter het Meisje met de Parel.

Lees meer

Picasso’s artistieke periodes

5 maart 2024 - Picasso heeft tijdens zijn leven verschillende artistieke periodes gekend, die vrij letterlijk vertaald zijn in de vele kunstwerken die hij heeft gemaakt. Zo worden de eerste periodes gekenmerkt door het gebruik van een specifiek kleurenpalet en bepaalde onderwerpen. Daarnaast ontwikkelt Picasso, samen met George Braques, het kubisme. Maar Picasso blijft experimenteren, met name in de laatste paar jaren van zijn leven. Lees hier alles over de uiteenlopende episodes in Picasso’s leven.

Lees meer

Johannes Vermeer: Mysterieuze kunstenaar

6 februari 2024 - Johannes Vermeer kreeg de bijnaam ‘Sfinx van Delft’, omdat er maar weinig bekend is over zijn leven. Een sfinx is een mythisch wezen dat in verschillende mythologieën voorkomt. In de Griekse versie bewaakt de sfinx een Griekse stad. Iedereen die naar binnen wil moet een raadsel oplossen en staat daardoor letterlijk voor een raadsel. Veel kunstcritici staan nog steeds voor meerdere raadsels wat Vermeers leven betreft. Wij zetten een aantal van deze raadsels voor je op een rijtje.

Lees meer

Spanje tot Frankrijk: Picasso’s levensloop

2 januari 2024 - Hoewel Picasso Spaans was, bracht hij een groot gedeelte van zijn leven door in Frankrijk. Tevens is dit ook het land waar de kunstenaar kennismaakte met de keramische wereld én waar zijn iconische keramiek geproduceerd is. Ontdek alles over de levensloop van Picasso en in welke plaatsen de kunstenaar heeft gewoond.

Lees meer

Delft en Vermeer

5 december 2023 - Delft is naast de stad van Delfts Blauw ook dé stad van de wereldberoemde schilder Johannes Vermeer. Naast zijn geboorte groeide de meesterschilder hier op en schilderde hij er zijn beroemde schilderijen. Ook speelde het persoonlijk leven van Vermeer zich af in Delft. Wij lichten een aantal belangrijke plekken in Delft uit en vertellen je hoe deze verbonden zijn met Vermeer.

Lees meer

Picasso’s inspiraties

9 november 2023 - De Griekse mythologie en dieren inspireerden meesterkunstenaar Pablo Picasso tijdens zijn gehele artistieke leven. Van mythische wezens tot stieren, uilen en duiven: ze spraken tot Picasso’s verbeelding. Nu te zien bij Royal Delft Museum: de tentoonstelling ‘Picasso. Magisch Keramist’.

Lees meer

Escher tegels weer even thuis (1898-1972)

14 augustus 2023 - Van optische illusies en onmogelijke architectuur tot natuurgetrouwe landschappen: het werk van Maurits Cornelis Escher (1898-1972) bevat het allemaal. In 2023 was het 125 jaar geleden dat de kunstenaar werd geboren. Met de grootste museale Eschercollectie ter wereld vormen Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis het centrum van dit bijzondere jubileumjaar.

Lees meer