Blog

Johannes Vermeer: Mysterieuze kunstenaar

6 februari 2024 - Johannes Vermeer kreeg de bijnaam Sfinx van Delft, omdat er maar weinig bekend is over zijn leven. Een Sfinx is een mythisch wezen dat in verschillende mythologieën voorkomt. In de Griekse versie bewaakt de Sfinx een Griekse stad. Iedereen die naar binnen wil moet een raadsel oplossen en staat daardoor letterlijk voor een raadsel. Veel kunstcritici staan nog steeds voor meerdere raadsels wat betreft Vermeers leven. Wij zetten een aantal van deze raadsels voor je op een rijtje.

Lees meer

Spanje tot Frankrijk: Picasso’s levensloop

2 januari 2024 - Hoewel Picasso Spaans was, bracht hij een groot gedeelte van zijn leven door in Frankrijk. Tevens is dit ook het land waar de kunstenaar kennismaakte met de keramische wereld en waar zijn iconische keramiek geproduceerd is. Ontdek alles over de levensloop van Picasso en in welke plaatsen de kunstenaar heeft gewoond.

Lees meer

Delft en Vermeer

5 december 2023 - Delft is naast de stad van Delfts blauw ook dé stad van de wereldberoemde schilder Johannes Vermeer. Naast zijn geboorte groeide de meester-schilder hier op en schilderde Vermeer er zijn beroemde schilderijen. Ook speelde zijn persoonlijk leven af in Delft. Wij lichten een aantal belangrijke plekken in Delft uit en vertellen je hoe deze verbonden zijn met Vermeer.

Lees meer

Picasso’s inspiraties

9 november 2023 - De Griekse mythologie en dieren inspireerden meester-kunstenaar Pablo Picasso tijdens zijn gehele artistieke leven. Van mythische wezens tot stieren, uilen en duiven: ze spraken tot Picasso’s verbeelding. Nu te zien in de tentoonstelling bij Royal Delft Museum: Picasso. Magisch Keramist.

Lees meer

Escher tegels weer even thuis (1898-1972)

14 augustus 2023 - Van optische illusies en onmogelijke architectuur tot natuurgetrouwe landschappen: het werk van Maurits Cornelis Escher (1898-1972) bevat het allemaal. In 2023 is het 125 jaar geleden dat de kunstenaar werd geboren en dit wordt gevierd bij Royal Delft Museum. Escher was niet alleen graficus, hij ontwierp ook kunst voor de openbare ruimte. Zo ontwierp hij ook tegels van keramiek, gemaakt door Royal Delft én die tegels zijn weer even thuis. 

Lees meer