Spanje tot Frankrijk: Picasso’s levensloop

2 januari 2024

Hoewel Picasso Spaans was, bracht hij een groot gedeelte van zijn leven door in Frankrijk. Tevens is dit ook het land waar de kunstenaar kennismaakte met de keramische wereld én waar zijn iconische keramiek geproduceerd is. Ontdek alles over de levensloop van Picasso en in welke plaatsen de kunstenaar heeft gewoond.

Spanje

Op 25 oktober 1881 wordt Pablo Picasso geboren in Málaga, Spanje. Het huis waar de kunstenaar is geboren, is nu een museum. Picasso is al op jonge leeftijd bekend met de kunstwereld. Zijn vader, Don José Ruiz y Blasco, is kunstdocent en schildert onder andere stillevens, landschappen, vogels en duiven. Daarnaast werkt hij als curator bij het Museo Municipal in Málaga. Het gezin verhuist in 1891 naar A Coruña, een stad gelegen in het noordwesten van Spanje. Picasso’s talent blijft niet onopgemerkt en hij krijgt vanaf zijn zevende kunstles van zijn vader. Ook gaat Picasso naar de kunstschool, waar hij zijn artistieke talent verder ontwikkelt.

In 1895 sterft Picasso’s jongere zusje Conchita, waarna het gezin naar Barcelona verhuist. Ook hier werkt Picasso’s vader als kunstdocent. Picasso’s talent is hem niet ontgaan, en hij weet de kunstschool ervan te overtuigen om zijn zoon een vervroegd toelatingsexamen te laten doen. Picasso voltooit dit examen in een week, waarna hij op dertienjarige leeftijd wordt toegelaten tot Escuela de Bellas Artes.

Picasso vervolgt zijn studie in 1897 in Madrid aan de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando. Dit was destijds de meest prestigieuze kunstschool van heel Spanje, maar Picasso studeert hier maar kort. Hij bezoekt veel liever musea en kunsttentoonstellingen en verlaat de school al snel. Picasso is veel te vinden in het Prado museum, waar destijds onder andere kunst van Rembrandt, El Greco en Diego Velázquez tentoongesteld was.

Fundacion Picasso - Museo Natal, Málaga

Le Bateau Lavoir, Le musée de Montmartre, Parijs

Parijs

Vanaf 1900 begint Picasso met reizen naar Parijs, wat in die tijd dé culturele hoofdstad van de wereld is. Picasso reist wel nog een aantal keer terug naar zijn thuisland Spanje, maar in 1904 vestigt hij zich definitief in Parijs. Hier woont hij onder andere in Montmartre, in een donker, gammel gebouw met de bijnaam Bateau-Lavoir, dat vertaald kan worden naar ‘wasboot.’ Hier vormt zich een artistieke gemeenschap, die kunstenaars over de hele wereld aantrekt. In 1914 verhuist echter vrijwel de gehele buurt, waaronder Picasso, naar Montparnasse, een wijk in het zuiden van Parijs.

Zuiden van Frankrijk

Parijs is niet de enige plek in Frankrijk waar Picasso heeft gewoond. De kunstenaar brengt namelijk de laatste paar decennia van zijn leven door in het zuiden van Frankrijk, met name in de omgeving van Cannes. In 1946 heeft Picasso een studio in een kasteel in Antibes. In 1957 ontvangt Picasso zelfs de titel ‘Ereburger van de stad Antibes’. Rond 1950 woont Picasso in Vaullauris, waar hij de wereld van keramiek leert kennen. Na Vaullauris spendeert Picasso de laatste 12 jaar van zijn leven in Mougins, een plaats vlakbij Vaullauris.

 

Kortom, Picasso heeft veel verschillende plekken in Europa zijn thuis kunnen noemen. Van Málaga, Barcelona en Madrid in zijn geboorteland Spanje, tot het dichtbevolkte Montmartre in Parijs. En uiteraard het pottenbakkersplaatsje Vallauris, waar de kunstenaar zijn iconische keramische werk heeft geproduceerd dat nu te zien is in het Royal Delft Museum. Koop je toegangsticket en kom de keramiek van Picasso met je eigen ogen bewonderen!

 

Boek je ticket

 

Ontdek meer over de tentoonstelling Picasso. Magisch Keramist:

Picasso. Magisch Keramist.

Musée Picasso, Antibes, © Mairie d’Antibes