Picasso. Magisch Keramist

Naar aanleiding van Célébration Picasso 1973-2023

Van 10 oktober 2023 tot en met 19 mei 2024

In het jaar dat het 50 jaar geleden is dat Pablo Picasso overleed, presenteert Royal Delft Museum, het fabrieksmuseum voor Delfts aardewerk, een unieke selectie keramieken van Picasso’s oeuvre: een tentoonstelling over zijn leven als keramist en zijn keramisch werk.

 

Picasso. Magisch Keramist

Pablo Picasso, Lampvoet vrouw, 1955 © Succession Picasso, c/o Pictoright Amsterdam 2023, Bruikleen: John & Marine van Vlissingen Fine Arts, Fotografie: Erik en Petra Hesmerg

Picasso with bullmask. Fotocredit: Edward Quinn

Picasso with bullmask. Fotocredit: Edward Quinn

Picasso. Een alleskunner

Pablo Ruiz Picasso werd geboren in het Spaanse Malaga. Echter, heeft hij zijn werkzame leven vooral in Frankrijk doorgebracht. Picasso’s werken kennen diverse invloeden doordat hij nooit bleef vasthouden aan een eenmaal ingeslagen weg. Experimenten en verkenningen blijven elkaar gedurende de rest van zijn leven opvolgen: in stijl, in materiaal en methode. Geen andere kunstenaar in de twintigste eeuw wisselde zo makkelijk van medium: van olieverf naar hout of brons, grafische technieken of glas en natuurlijk keramiek.

 

Picasso. De ondernemer

Picasso ontwikkelde zich van impressionistisch schilder tot keramist. Hij was al vroeg vertrouwd met het werken met diverse materialen, zo ook keramiek. Eén van zijn vrienden, die hij rond 1900 in de kleine Spaanse kunstenaarskolonie in Montmartre ontmoette, was de keramist Paco Durrio (1868-1940). Via Durrio maakte hij kennis met keramiek en boetseerde vervolgens enkele koppen in klei die in brons werden afgegoten. Later, in de jaren twintig, werkte hij kortstondig samen met de keramist Jean van Dongen met wie hij tenminste twee vazen beschilderde.

De keramische werken geven inzicht in Picasso’s veelzijdigheid als keramist en zijn ondernemersgeest doordat hij naast unieke exemplaren, ook diverse series ontwikkelde.

In 1948 vond de eerste keramische expositie plaats van Picasso met meer dan honderd keramische objecten, beschilderde schalen en schotels. Een selectie van deze objecten zijn van 10 oktober 2023 tot en met 19 mei 2024 te zien in Royal Delft Museum.

Picasso. Een selectie

Pablo Picasso, Bloemendrager met Eendenmond, 1951 © Succession Picasso, c/o Pictoright Amsterdam 2023

Bruikleen: Collectie Design Museum Den Bosch/NL

Fotografie: Erik en Petra Hesmerg

Pablo Picasso, Kleine Uilkan, 1955 © Succession Picasso, c/o Pictoright Amsterdam 2023

Bruikleen: Collectie Design Museum Den Bosch/NL

Fotografie: Erik en Petra Hesmerg

Pablo Picasso, Vaas Vrouw, 1954 © Succession Picasso, c/o Pictoright Amsterdam 2023

Bruikleen: Collectie Design Museum Den Bosch/NL

Fotografie: Erik en Petra Hesmerg