Home Bezoek Tentoonstellingen

Tentoonstellingen

Binnenkort te zien

Delfts Blauw: ode aan het ambacht

29 juni 2024 t/m 04 januari 2025

Hoe houd je een eeuwenoud ambacht levend? Al bijna 400 jaar vervaardigt Royal Delft hoogwaardig en uniek Delfts Blauw. Zelfs in een tijd van technologische ontwikkelingen blijft de kunst van Delfts aardewerk ontstaan door de handen van de makers. Vakmanschap dat getuigt van passie, precisie en doorzettingsvermogen.

Ontdek het ambachtelijke Delfts aardewerk. Stuk voor stuk met zorg gedraaid of gegoten, met de hand beschilderd en vervolgens gebakken in een keramiekoven. De expositie is een ode aan het ambacht en de makers van toen en nu. Een ambacht, wat is dat eigenlijk? We nemen je mee op de route van het maakproces en onthullen alle vaklieden die bijdragen aan het uiteindelijke meesterwerk: het prachtige Delfts Blauw.

 

Meer informatie

Afgelopen tentoonstellingen

Hieronder vind je een overzicht van tentoonstellingen die over de jaren heen in het Royal Delft Museum zijn geweest.

Picasso. Magisch Keramist

10 oktober 2023 t/m 19 mei 2024

In 2023 is het 50 jaar geleden dat Pablo Ruiz Picasso, de belangrijkste Spaanse en universele kunstenaar aller tijden, stierf, een genie geboren in Malaga aan het begin van de 20e eeuw. Om zijn leven en werk te herdenken, is er een uitgebreid programma van tentoonstellingen en evenementen over de hele wereld gepland.

Royal Delft Museum, het fabrieksmuseum voor Delfts aardewerk, presenteert het minder bekende deel van Picasso’s oeuvre: Een tentoonstelling over zijn leven als keramist en zijn keramisch werk.

 

Meer informatie

Picasso. Magisch Keramist

Pablo Picasso, Lampvoet vrouw, 1955 © Succession Picasso, c/o Pictoright Amsterdam 2023, Bruikleen: John & Marine van Vlissingen Fine Arts, Fotografie: Erik en Petra Hesmerg

Bloemen in Blauw

Door de lens van Bas Meeuws

17 april t/m 10 september 2023

Net als bij de Meesters van het 17e-eeuwse vormen bloemstilleven voor Meeuws de basis en buigt hij deze naar zijn hand. Voor de tentoonstelling ‘Bloemen in Blauw’ gaf Royal Delft Bas Meeuws de opdracht om nieuw werk te maken en de Delfts blauwe vazen uit de museumcollectie te plaatsen in een context waar de vazen ​​thuishoren, gevuld met prachtige barokke boeketten.

Bas haalt zijn inspiratie uit schilderijen van schilders zoals onder andere Balthasar van der Ast en de Bosschaert familie. Dit geeft een uniek eindresultaat waarbij 17de-eeuwse schilderijen met de nieuwste technieken gecombineerd zijn. 

 

Meer informatie

Bas Meeuws x Royal Delft

Van Ruisdael tot Frytom

8 november t/m 15 maart 2023

Nog nooit eerder samen vertoond: werken van de 17e-eeuwse Nederlandse landschapschilders Van Ruisdael en Van Frytom op doek en aardewerk. Van Frytom schilderde ook op doek, maar had Van Ruisdael dit ook op aardewerk gekund? Is het 17e-eeuwse ambacht of toch kunst?

De samenstelling van de tentoongestelde stukken is uniek en komt vanuit (inter)nationale particuliere verzamelaars en musea voor een exclusieve periode van 8 nov 2022 t/m 15 maart 2023 naar Delft.

 

Meer informatie

Van Ruisdael tot Frytom

Schiffmacher Royal Blue Tattoo

28 november 2019 t/m 31 oktober 2020

Inkt verbindt. Gelaagd, diepgeworteld en met respect een ode aan het Delfts Blauw en de kunst van het tatoeëren. Een unieke samenwerking tussen twee traditionele ambachten uit een oude wereld. Overzees hier naartoe gehaald vanuit het oosten. Rijk aan cultuur, traditie en symboliek.

Kunstvormen die eenmalig handmatig worden aangebracht. Met naald in de huid of met penseel op het biscuit. Schiffmacher Royal Blue Tattoo is een verhaal over geloof, hoop en liefde. Samengesteld uit exclusief ontworpen handgeschilderde objecten. Ontworpen door Henk Schiffmacher en aangevuld met items en verhalen uit zijn omvangrijke collectie.

Glorious Delft Blue

18 januari t/m 30 juni 2019

Met imponerende portretten, fascinerende stillevens en stijlvolle pronkstukken was de Gouden Eeuw uniek. Royal Delft, als enige oorspronkelijk overgebleven Delfts aardewerkfabriek uit de 17e eeuw in Delft, maakt al sinds de Gouden Eeuw stijlvol en iconisch Delfts Blauw.

Met de tentoonstelling Glorious Delft Blue presenteert Royal Delft de Delfts Blauwe glorie en de grandeur van deze periode in al zijn pracht. In een vijftal thema’s – handel & nieuwe smaken, interieur, tulpenmanie, portretten en mode –  wordt de relatie gelegd met het pronken in de Gouden Eeuw en hedendaagse pronkstukken en trends.

Proud Mary © Marie Cecile Thijs, 2019

Nouveau Blue

28 maart t/m 30 september 2018

Het huidige Delfts Blauw begon bij Royal Delft. Zonder het ondernemerschap van Geertruida Piccardt, de innovatie van Joost Thooft en Abel Labouchère was de kleur blauw van Royal Delft nooit zo iconisch geweest als dat die vandaag de dag is. In de tentoonstelling Nouveau Blue: van visie tot realisatie werden die verhalen verteld.

Tess van Zalinge x Royal Delft

19 mei t/m 15 juli 2017

Zo heb je Royal Delft nog nooit gezien. In de nieuwste collectie van Tess van Zalinge ‘Tess van Zalinge x Royal Delft’ komen de ambachten van het Delfts Blauw vervaardigen en het kleermaken op unieke wijze samen. In 2017 is een groot gedeelte van de collectie bij Royal Delft tentoongesteld, op de plek waar de ontwerpster voor het eerst geïnspireerd werd Delfts Blauw in haar collectie te gebruiken. Sjoukje Bierma creëerde prachtige illustraties die de expositie compleet maakten door gebruik te maken van de iconische kleuren van Royal Delft.