Industrie aan de Schie

Van Gist tot Delfts Blauw – verbonden door water

Al eeuwenlang speelt de rivier de Schie een cruciale rol in de economische en sociale ontwikkeling van Delft. Deze rivier verbindt niet alleen mensen, steden en bedrijven, maar ook het verleden met de toekomst. In de tentoonstelling ‘Industrie aan de Schie’ nemen we je mee op een reis door de tijd. Van de bierindustrie tot de opkomst van de plateelbakkerijen. Van de fabrieken van Van Marken tot de TU Delft. Van Gist tot Delfts Blauw.

Een bron van innovatie en vakmanschap

Dankzij de strategische ligging van Delft aan de Schie bloeide de handel al in de 14e eeuw op. Ondernemerschap zit in het DNA van de stad, en dat is tot op de dag van vandaag zichtbaar. Waar vroeger schepen vol handelswaar de kades vulden, worden deze nu ingenomen door innovatieve bedrijven, creatieve makers en recreanten die genieten van het water.

Langs de Schie hebben zowel multinationals als kleine ambachtelijke bedrijven zich gevestigd. Elk met een uniek verhaal, gedreven door creativiteit en vooruitstrevend ondernemerschap. Ontdek deze verhalen in de tentoonstelling, waarin voormalige fabrieksarbeiders vertellen over hun rol in deze industrie. Hun ervaringen brengen de geschiedenis tot leven en laten zien hoe essentieel hun werk en de Schie was voor de ontwikkeling van Delft.

Objecten en verhalen

Bezoekers van de tentoonstelling Industrie aan de Schie worden ondergedompeld in de verhalen van fabrieksmedewerkers, ondernemers en uitvinders die de Delftse industrie groot maakten. Door middel van objecten van uiteenlopende bruikleengevers en persoonlijke getuigenissen via het oral history-project krijgen zij een uniek inzicht in de ontwikkeling van de stad en haar industriële erfgoed.

Luister naar de verhalen 

Lezingen, rondleidingen & meer

Naast de tentoonstelling wordt in samenwerking met partners en Delft Marketing een uitgebreid randprogramma in Delft georganiseerd. Dit omvat onder meer lezingen door experts, exclusieve rondleidingen op bijzondere locaties en wandelingen langs industrieel erfgoed, waardoor de geschiedenis en invloed van de Schie nog beter te beleven zijn. 

Beleef de Schie 

De Schie, verbinding tussen het verleden en de toekomst

Vandaag de dag transformeren de oevers van de Schie tot een levendig gebied waar wonen, werken en ontspanning samenkomen. De rivier blijft een belangrijke verbindingsader: een plek waar geschiedenis, innovatie en creativiteit hand in hand gaan. Ontdek hoe de Schie Delft vormgaf en nog steeds een inspiratiebron is voor de toekomst. Beleef het verleden. Ontdek de toekomst. Welkom bij ‘Industrie aan de Schie’.

Industrie aan de Schie is te zien van 13 maart tot en met 17 augustus 2025.

De tentoonstelling in het museum van Royal Delft is een samenwerking met de provincie Zuid-Holland, TU Delft Hortus Botanicus, Expertise Platform Water, Erfgoed Delft en Royal Delft.

Boek jouw ticket 

Colofon Industrie aan de Schie

Samenstelling & creatie: Jessica van Erkel, Liz Groen, Frank Boode

Grafische vormgeving: BUREAUBAS

Realisatie: Atelier van Zijderveld – De Resolutie

Tekstredactie en vertaling: Texcellent, Esperanto

Fotografie project oral history: Marianne Q

Podcasts & soundbites: Hanna Volbeda

Licht: Bedrijfsverlichting.nl

Transport & art handeling: Kunstwacht, HIZKIA Den Haag

Bruikleengevers: Het Scheepvaartmuseum Amsterdam, Museum Prinsenhof Delft, Stadsarchief Delft,  Archeologie Delft, Stichting Museum Van Marken, TU Hortus Botanicus, TU Delft, Tabakshistorisch Museum, dsm-firmenich, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Octatube, SAM XL, Scheepswerf Bocxe BV, Particuliere verzamelingen en collecties,

Reproducties: Rijksmuseum Amsterdam, Koninklijke Verzamelingen Den Haag, Rijksarchief Brussel, Rubber Stichting, Teylers Museum Haarlem

Mogelijk gemaakt door: Provincie Zuid-Holland, Expertise Platform Water Delft, Erfgoed Delft,  TU Hortus Botanicus.

Met medewerking van: VVV Delft Marketing.

Speciale dank aan John & Marine van Vlissingen Art Foundation

De tentoonstelling is op 12 maart geopend door de Delftse wethouder Frank van Vliet