Home Museumcollectie Vaste collectie

Vaste collectie

Koninklijke collectie

Het museum huisvest sinds 1887 de collectie Delfts aardewerk van Koning Willem III. Hij schonk zijn verzameling in dat jaar aan De Porceleyne Fles, enerzijds als erkenning voor de inspanningen om het eertijds zo beroemde Delfts aardewerk te laten herleven en anderzijds als studiemateriaal voor vormen en decoratietechnieken. Desalniettemin werd de koninklijke schenking in grote dank aanvaard en voldeed De Porceleyne Fles graag aan de voorwaarde die Willem III stelde, namelijk dat de collectie op ‘waardige wijze’ binnen het bedrijf geëxposeerd moest worden.

Bezoek Royal Delft

Ontdek de koninklijke collectie

Andere technieken van Royal Delft

Meer dan blauw

Delfts aardewerk is een verzamelnaam voor aardewerk voorzien van decoraties volgens verschillende technieken welke al bestaan sinds de zeventiende eeuw. Het Delfts Blauw is daarvan verreweg de bekendste. Daarnaast is ook het kleurrijke Polychroom sinds 1879 onderdeel van de uitgebreide Royal Delft collectie.

Thooft & co

Joost Thooft, de nieuwe eigenaar van De Porceleyne Fles sinds 1876, had een niet te stillen honger naar kennis over het product en onder zijn leiding begon het bedrijf een nieuw leven. Daarbij werd hij met raad en daad terzijde gestaan door Adolf Le Comte die in 1877 als artistiek leider in dienst trad. Vanaf dat moment ontwikkelde De Porceleyne Fles niet meer alleen een uitgebreid Delfts Blauw assortiment, maar ook tal van andere producten die gedurende kortere of langere periode werden geproduceerd.

Sectielpaneel met portret van Joost Thooft

Schiffmacher Royal Blue Tattoo

Hedendaags Delfts Blauw

In 1988 is De Porceleyne Fles gestart met een collectie Modern keramiek. Sinds die tijd vinden eigentijdse kunstenaars zoals Jan Snoeck en Borek Sipek hun weg naar de fabriek en zijn collecties in samenwerking met hen uitgebracht. Zo is er werk van Dick Bruna die ongetwijfeld bij iedereen bekend is van zijn nijntje en is de lijn Blue D1653 geïntroduceerd in 2012. De laatste jaren heeft Royal Delft onder andere Proud Mary geïntroduceerd en de lijn Schiffmacher Royal Blue Tattoo gelanceerd.

Ontdek het monumentale pand

In de Keramische Kamers en de binnentuin zijn replica’s en voorbeelden te zien van bouwaardewerk dat voornamelijk is uitgevoerd in de periode 1880 t/m 1930. Pilaren, tegeltableaus, keramische elementen en zelfs een fontein sieren deze ruimten. In het verleden heeft Royal Delft bouwkeramiek vervaardigd voor o.a. het Vredespaleis in Den Haag, de Beurs van Berlage in Amsterdam en ook het Oude Postkantoor te Rotterdam.

De monumentale hal