Home Museumcollectie Vaste collectie

Vaste collectie

Koninklijke collectie

In Royal Delft Museum is de bijzondere collectie Delfts aardewerk van koning Willem III te bewonderen. Hij schonk zijn verzameling in 1887 aan De Porceleyne Fles, enerzijds als erkenning voor de inspanningen om het ooit zo beroemde Delfts aardewerk te laten herleven en anderzijds als studiemateriaal voor vormen en decoratietechnieken. De koninklijke schenking werd dankbaar aanvaard, en De Porceleyne Fles voldeed graag aan de voorwaarde die koning Willem III stelde: dat de collectie op waardige wijze binnen het bedrijf geëxposeerd moest worden.

Bezoek Royal Delft

Ontdek de koninklijke collectie

Andere technieken van Royal Delft

Meer dan blauw

Delfts aardewerk is een verzamelnaam voor aardewerk dat is voorzien van decoraties volgens verschillende technieken, die al bestaan sinds de zeventiende eeuw. Het Delfts Blauw is daarvan verreweg de bekendste. Maar ook het kleurrijke Polychroom is sinds 1879 onderdeel van de uitgebreide Royal Delft collectie.

Thooft & co

Joost Thooft, die in 1876 eigenaar van De Porceleyne Fles werd, had een niet te stillen honger naar kennis over het product en blies het bedrijf nieuw leven in. Hij werd bijgestaan door Adolf Le Comte, die in 1877 als artistiek leider in dienst trad. Vanaf dat moment ontwikkelde De Porceleyne Fles niet meer alleen een uitgebreid Delfts Blauw assortiment, maar ook tal van andere producten.

Sectielpaneel met portret van Joost Thooft

Schiffmacher Royal Blue Tattoo

Hedendaags Delfts Blauw

In 1988 is De Porceleyne Fles gestart met een collectie modern keramiek. Vanaf dat moment vonden eigentijdse kunstenaars, zoals Jan Snoeck en Borek Sipek, hun weg naar de fabriek. Er zijn door de jaren heen diverse bijzondere collecties uitgebracht, in samenwerking met onder anderen Dick Bruna en Henk Schiffmacher. In 2012 is de lijn Blue D1653 geïntroduceerd, ontworpen door Arjen Brekveld, en in 2019 kwam de lijn Proud Mary in de verkoop.

Ontdek het monumentale pand

In het verleden heeft Royal Delft bouwkeramiek vervaardigd voor onder andere het Vredespaleis in Den Haag, de Beurs van Berlage in Amsterdam en ook het Oude Postkantoor te Rotterdam. In Royal Delft Museum zijn, onder andere in de keramische kamers en de binnentuin, replica’s en voorbeelden te zien van bouwaardewerk dat voornamelijk is vervaardigd in de periode tussen 1880 en 1930. De ruimten worden gesierd door onder andere pilaren, tegeltableaus, keramische elementen en zelfs een fontein.

De monumentale hal