Van Ruisdael tot Frytom

17e-eeuwse kunst of ambacht?

Van Ruisdael tot Frytom

8 november 2022 t/m 15 maart 2023

Een expositie over twee grote namen van 17e-eeuwse landschapsschilders die hun kunstenaarschap, ieder voor zich, vormgaven op canvas en op Delfts aardewerk.

Hun werken waren toen en nu nog steeds van invloed op eigentijdse kunstenaars. Ze staan bekend om hun perspectieven en weergave van het Nederlandse landschap.

Als primeur zijn werken van Van Frytom en Van Ruisdael naast elkaar te zien. Hier komen twee werelden samen met een hoofdrol voor natuur en landschappen op doek en aardewerk. Daarnaast is er aandacht voor de ambachtelijke techniek over het maakproces van het blauwe pigment, zoals gebruikt door beide meesters, en hoe dat heden ten dagen nog steeds wordt toegepast.

Schilders als Van Ruisdael werden gezien als kunstenaars en van Delfts aardewerk zoals Van Frytom, als ambachtslieden. Is het beeldvorming of hadden de twee misschien wel meer overeenkomsten met elkaar dan gedacht?

De samenstelling van de tentoongestelde stukken is uniek en komt vanuit (inter)nationale particuliere verzamelaars en musea voor een exclusieve periode van 8 nov 2022 t/m 15 maart 2023 naar Delft.

Een unieke samenstelling van tentoongestelde stukken! 

 

Frederik van Frytom. Plaque met boslandschap, ca 1680-1695. Collectie P.V.H., Delft

Van Ruisdael tot Frytom

Frederik van Frytom, Bosgezicht, ca. 1670-1702, Collectie Museum Prinsenhof Delft, aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt, Fotografie: Tom Haartsen

Museumshop 

Rondom de tentoonstelling in ons vernieuwde fabrieksmuseum is een randprogrammering gemaakt en is een prachtige catalogus beschikbaar. Bezoek onze museumwebshop voor deze catalogus en andere collectors items. 

Bezoek de museumshop

Bezoek de vernieuwde museumzalen

Het Royal Delft Museum heeft prachtige vernieuwde museumzalen. Breng nu een bezoek aan het fabrieksmuseum van Delfts Blauw en bewonder deze vernieuwde zalen met de uitgebreide historie van Delfts Blauw. Maak je bezoek compleet met een workshop óf een heerlijke lunch of High Tea bij Brasserie1653.

 

Boek nu

Van Ruisdael tot Frytom - een selectie

Frederik van Frytom

Bosgezicht, ca. 1670 – 1702

Olieverf op paneel, 44 x 68.8 cm

Museum Prinsenhof, Delft

Aankoop met steun van de Vereniging Rembrandt

Frederik van Frytom

Plaque met boslandschap, ca 1680-1695

Tinglazuur aardewerk, 27.5 x 33.5 cm

Collectie P.V.H., Delft

Van Ruisdael tot Frytom

Jacob van Ruisdael

Boslandschap met eik groeiend over een beek

Olieverf op doek, 41 x 45.2 cm

John & Marine van Vlissingen Art Foundation Zeist