Picasso’s artistieke periodes

5 maart 2024

Picasso heeft tijdens zijn leven verschillende artistieke periodes gekend, die vrij letterlijk vertaald zijn in de vele kunstwerken die hij heeft gemaakt. Zo worden de eerste periodes gekenmerkt door het gebruik van een specifiek kleurenpalet en bepaalde onderwerpen. Daarnaast ontwikkelt Picasso, samen met George Braques, het kubisme. Maar Picasso blijft experimenteren, met name in de laatste paar jaren van zijn leven. Lees hier alles over de uiteenlopende episodes in Picasso’s leven.

Pablo Picasso, The Old Guitarist, 1903 - 1904, The Art Institute of Chicago © 2018 Estate of Pablo Picasso / Artists Rights Society (ARS), New York

Blauwe periode

Rond 1901-1904 bevindt Picasso zich in zijn zogenoemde blauwe periode. In deze periode reist de kunstenaar tussen Spanje en Parijs. Ontdek hier meer over de plekken waar Picasso heeft gewoond. In de blauwe periode worden de schilderijen van de artiest gekenmerkt door het sombere kleurgebruik, met blauw als hoofdkleur. De blauwe, groene, zwarte en paarse kleuren worden gecombineerd met sombere onderwerpen. Deze werken waren destijds niet zo geliefd bij het publiek en Picasso had moeite om deze schilderijen te verkopen. Heden ten dage behoren enkele werken afkomstig uit deze periode tot Picasso’s beroemdste werken, zoals The Old Guitarist, 1903 – 1904.

Roze periode

Na 1904 volgt Picasso’s roze periode. Vergeleken met de blauwe periode voelt Picasso zich vrolijker en meer opgewekt. Dit is terug te zien in het kleurpalet dat de kunstenaar gebruikt. In de schilderijen staan de kleuren roze, oranje en andere, zachte kleuren centraal. Oranje symboliseert energie, terwijl roze symbool staat voor de liefde. Ook is er een drastisch verschil te zien in de onderwerpen die Picasso heeft geschilderd. Waar de kunstenaar voorheen somberen onderwerpen afbeeldde, maakt hij in de roze periode juist veel schilderijen geïnspireerd op het circus. Veel terugkomende onderwerpen zijn de acrobaten en harlekijnen. Laatstgenoemde waren destijds voorlopers van de moderne clown. Picasso’s meesterwerk uit deze periode is Family of Saltimbanques, geschilderd in 1905.

Pablo Picasso, Family of Saltimbanques, 1905, National Gallery of Art, Washington, D.C. Chester Dale Collection © 2012 Estate of Pablo Picasso/Artists Rights Society (ARS), New York

Pablo Picasso. Girl with a Mandolin (Fanny Tellier). Paris, 1910 © 2023 Estate of Pablo Picasso / Artists Rights Society (ARS), New York

Kubisme en neoclassicisme

Picasso wordt, samen met zijn vriend Georges Braque, gezien als de uitvinder van het kubisme. Deze kunststroming ontstaat nadat Picasso geïnspireerd raakt door Afrikaanse en Polynesische kunstobjecten. De artiest vervang langzaam zijn bekende, natuurlijke stijl voor een meer geometrische stijl, die zich uiteindelijk uit in het kubisme. Bij deze kunststroming staan platte vlakken, lijnen en een verwarrend perspectief met meerdere standpunten centraal.

Na deze periode verruilt Picasso het geometrische kubisme in voor het neoclassicisme. Picasso maakt voor het eerst kennis met deze kunststroming in 1917, wanneer hij naar Rome reist. Kenmerken van het neoclassicisme zijn perfectie en de klassieke tijden van de Grieken en Romeinen. Ook verwerkt Picasso mythologische wezens in zijn kunstwerken, zoals faunen en de Minotaur. Later in zijn leven verwerkt Picasso deze wezens ook in zijn keramieken, die momenteel te zien zijn bij Royal Delft Museum. Boek je ticket en kom Picasso’s keramiek met je eigen ogen bewonderen!
 

Surrealisme en latere werken

Rond 1930 schildert Picasso in een surrealistische stijl, die gekenmerkt wordt door bizarre, onverwachte vormen die geïnspireerd zijn door dromen, onbewuste emoties, illusies en fantasieën. Picasso’s surrealistische kunstwerken worden in 1925 tentoongesteld in Galerie Pierre te Parijs. Ondanks dat Picasso wel in de surrealistische stijl schildert, sluit hij zich niet aan bij de surrealisten.

Rond 1950 woont Picasso in Vaullaris, Frankrijk, waar hij de wereld van keramiek leert kennen. Hier creëert de kunstenaar, geïnspireerd door onder andere zijn uil, zijn iconische keramische werk. Lees hier meer over de andere inspiratiebronnen van Picasso.

Tijdens zijn laatste jaren experimenteert Picasso steeds meer. De kunstenaar is niet meer gebonden aan één specifieke stijl, maar combineert verschillende elementen van verschillende kunststromingen met een breed kleurenpalet. Picasso’s schilderijen zijn kleurrijk en expressief. Veel van deze werken worden beschouwd als abstract.
 
Lees meer over de tentoonstelling Picasso. Magisch Keramist:

Pablo Picasso, Crucifixion, 1930, Musée national Picasso-Paris, MP122 © RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) / Mathieu Rabeau © Succession Picasso 2022