Royal Delft Museum opent op dinsdag 2 juli 2024 de tentoonstelling ‘Delfts blauw: ode aan het ambacht. Maken en vernieuwen.’ Deze presentatie biedt een inkijk in de wereld van Royal Delft en het bijzondere maakproces van ambachtelijk gemaakt Delfts blauw. Want zelfs in een tijd van technologische ontwikkelingen blijft de kunst van Delfts aardewerk ontstaan door de handen van de makers. Vakmanschap dat getuigt van passie, precisie en doorzettingsvermogen. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 4 januari 2025 bij Royal Delft Museum.
Ontmoet de makers van Royal Delft
De Koninklijke Porceleyne Fles, internationaal bekend als Royal Delft, maakt al sinds 1653 hoogwaardig Delfts blauw. Hoe houd je een eeuwenoud ambacht levend? Suzanne Klüver, conservator bij Royal Delft Museum, licht toe: ‘De tentoonstelling vertelt over het maken van Delfts blauw en hoe dit in relatie staat tot de makers van toen en nu. Want wat betekent het eigenlijk om al meer dan 370 jaar ambachtelijke producten te maken? Iets dat alleen ons museum ook echt uit ervaring kan vertellen.’ Naast het historisch perspectief, geeft de tentoonstelling ook inzicht in ontwikkeling van het ambacht door de jaren heen en het gebruik van nieuwe technieken zoals Artificial Intelligence.
Het maakproces in beeld
Delfts aardewerk bestaat uit klei, glazuur en een beschildering. Al het werk wordt zo goed mogelijk gestroomlijnd om het Delfts blauw zo duurzaam en perfect mogelijk te vervaardigen. De tentoonstelling brengt alle stappen zorgvuldig in beeld: van het mengen, gieten en modelleren van de klei tot het met de hand beschilderen en de magie van het afbakken in de oven. Frank Boode, creatief architect bij het museum: ‘Met de makers gingen we in gesprek over het ambacht en hun passie voor vernieuwing. Een van hen vergeleek het maakproces met een orkest: Er is een persoon die dirigeert, de anderen volgen het geluid en uiteindelijk ontstaat een prachtige symfonie.’
Topstukken
Royal Delft Museum krijgt voor deze tentoonstelling objecten in bruikleen van onder meer de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Erfgoed Delft Archeologie. Het topstuk van de tentoonstelling: een bijzondere klok, ook wel een staand horloge genoemd, komt van Kramer Kunst & Antiek. Hiervan is geen ander exemplaar bekend. Het schilderwerk en de ingewikkelde vorm laten niet alleen zien dat dit een kostbare en bijzondere opdracht was, maar ook een topprestatie van de makers van De Porceleyne Fles.
Speciale dank gaat uit naar de grootaandeelhouders van Royal Delft. ‘Al meer dan 20 jaar investeren wij als familie in Royal Delft om het ambacht van Delfts blauw te laten voortleven bij huidige en toekomstige generaties’, aldus John & Marine Fentener van Vlissingen.