Home Museumcollectie Mysterieuze vaas

Mysterieuze vaas

In het museum staat een bijzondere vaas in verschillende schildertechnieken. Deze vaas is opgebouwd uit horizontale ribbels. De onderste vier ribbels zijn ongeglazuurd en niet gedecoreerd, okergeel van kleur. Wel staan er acht keer onder elkaar mysterieuze letters als TM, RM, BM, EM in reliëf.

In de groene rand staat in reliëf 4x de jaartallen 1894. In de blauw rand 4x 24 juli en 4x 1924. In de verschillende blauw gedecoreerde randen staat de tekst: Door arbeid tot het licht, overwint het kwade. Door saâm te overleggen te overleggen en ’t goede woord te zeggen vaart men altijd wel! Boven de blauw gedecoreerde ribbels is een aantal ribbels gedecoreerd in de Nieuw Delft techniek (gemaakt in de periode 1910-1936). Bovenaan tenslotte een decoratie in de Pijnacker techniek in de kleuren rood, blauw en goud. Deze techniek heeft De Porceleyne Fles vervaardigd van 1902 tot 2009.

Het is daarom een bijzondere vaas, maar wat betekenen de tekst en de data eigenlijk? Een samenwerking tussen A. Le Comte (artistiek adviseur 1878-1915), Leon Senf (schilder-ontwerper van o.a. de Nieuw Delft collectie en werkzaam van 1878 tot 1930) Heinrich Mauser (technische directie experimenteerde met materialen en vooral glazuren, werkzaam van 1892 tot 1934)?

Museumstuk van de Maand: Mysterieuze vaas