Home Museumcollectie Jacob Wemmersz Hoppesteyn vaasje

Jacob Wemmersz Hoppesteyn vaasje

Wemmersz Hoppesteyn

Dit kleine vaasje van 13 cm hoog en met een diameter van 7,5 centimeter dateert uit het jaar 1670. Met de hand gemaakt in plateelbakkerij Het Moriaanshooft. Het vaasje is geschilderd door Jacobus Wemmersz Hoppesteyn, de zoon van Jacob Wemmersz Hoppesteyn.

De rijke decoratie op het vaasje is vergelijkbaar met de schotel van Wemmersz Hoppesteyn, die te zien was bij Tussen Kunst en Kitch. Beide items laten invloeden zien van Chinese porselein decoratie; gedetailleerd en verfijnde lijnen met bloemen en vogels.

 

Plateelbakkerij het Moriaanshooft

De veelbewogen geschiedenis van de aan de zuidzijde van de Gasthuislaan gelegen plateelbakkerij Het Moriaanshooft valt in drie perioden uiteen.

Vanaf de oprichting tot 1690 was sprake van een bakkerij Het Moriaanshooft. In 1690 werd het bedrijf gesplitst in Het Oude en Het Jonge Moriaanshooft en functioneerden beide bedrijven als twee zelfstandige ondernemingen. Deze situatie bleef tot 1772 gehandhaafd. In de laatste fase, van 1772 tot 1792, worden beide bakkerijen weer verenigd tot een bedrijf met één eigenaar.