Home Museumcollectie Porseleinkast

Porseleinkast

Porseleinkast Royal Delft Museum

In onze museumcollectie is sinds 2020 deze bijzondere tegel te zien in een techniek die wij ‘Jacoba aardewerk’ noemen. Deze techniek is uitgevoerd van 1898 tot 1910 en bestond uit vazen, tegels en plaques van Nederlandse kleisoorten, gedecoreerd met deels abstracte, deels florale en figuratieve patronen naar ontwerpen van Le Comte.

De reliëfvoorstellingen worden met behulp van een puntig stokje in de nog weke klei gegrift en opgevuld met kleuroxides en metaalglazuren, waardoor het effect van ‘Reflet Métallique’ ontstaat op de roodbruin bakkende klei.

Jacoba aardewerk is genoemd naar Jacoba van Beieren (1401-1436). Volgens een 17de-eeuws verhaal raakt Jacoba van Beieren, na verlies van haar macht, aan de drank. Elk leeg drinkkannetje gooit de gravin als afval in de gracht van haar slot in Voorhout.

Daarom wordt dit Middeleeuws drinkgerei nog steeds Jacobakannetje genoemd. Royal Delft neemt aan het einde van de 19e eeuw Jacoba aardewerk in productie dat qua structuur lijkt op het middeleeuws steengoed.

Porseleinkast Royal Delft Museum