Escher tegels weer even thuis (1898-1972)

14 augustus 2023

Van optische illusies en onmogelijke architectuur tot natuurgetrouwe landschappen: het werk van Maurits Cornelis Escher (1898-1972) bevat het allemaal. In 2023 was het 125 jaar geleden dat de kunstenaar werd geboren. Met de grootste museale Eschercollectie ter wereld vormen Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis het centrum van dit bijzondere jubileumjaar.

Maar Escher was niet alleen graficus, hij ontwierp ook kunst voor de openbare ruimte. Zo maakte hij met zijn kenmerkende minutieuze precisie de ontwerptekeningen voor vijf tegelpilaren voor twee scholen: het Maris College te Den Haag (1959) en het Baarns Lyceum te Baarn (1967-1969). Voor het Maris College (destijds nog de Johanna Westermanschool) ontwierp Escher drie pilaren voor in de aula en voor het Baarns Lyceum creëerde hij er twee. Alle pilaren zijn in zwart-wit uitgevoerd en bestaan uit tegels die zijn voorzien van regelmatige vlakvullingen. De tegels zelf zijn vervaardigd door aardewerkfabriek De Porceleyne Fles.

De scholen zijn in 2008 en 2013 verhuisd en de pilaren verhuisden mee. Zowel in Den Haag als in Baarn werden de tegels zorgvuldig ontmanteld en de pilaren op de nieuwe locatie weer opgebouwd. Er zijn zes tegels achtergehouden, voor het geval dat er iets mis zou gaan tijdens de installatie van de pilaren. Deze zijn door de scholen aan Escher in Het Paleis in langdurig bruikleen gegeven. Wij mogen deze tegels ter gelegenheid van de viering nu tijdelijk in de fabriek tonen.

De Escher tegels zijn van 21 augustus tot en met 20 maart 2024 te zien in Royal Delft Museum.

 

Boek tickets